Teambuilding stimuleren: zo doe je dat!

30 September, 2015 16:59

De aandacht voor teambuilding blijft groeien binnen bedrijven. De noodzaak om gezamenlijk goed te functioneren wordt namelijk steeds belangrijker. Ook de effectiviteit en prestaties van een team als geheel krijgen een hogere prioriteit. Hoe kan je er als bedrijf voor zorgen dat de onderlinge teambuilding gestimuleerd wordt?

Kwaliteiten van het team

Het ontdekken en bespreken van kwaliteiten creëert bij veel mensen meer energie. Het kwaliteitenspel zorgt er bijvoorbeeld voor dat je erachter komt welke kwaliteiten, valkuilen en drijfveren iemand heeft. Tijdens dit spel moeten alle medewerkers kaarten trekken en vervolgens aan anderen uitdelen. Je motiveert waarom deze kaart bij iemand past en daarnaast leg je uit waarom deze kwaliteit, valkuil of drijfveer zo belangrijk is binnen een team. Door op de hoogte te zijn van elkaars kwaliteiten, valkuilen en drijfveren kan je elkaar aanvullen en effectief samenwerken.

Uitje(s)

Wanneer een bedrijf kiest voor klassieke teambuilding zoals een inspirerende spreker zal het team niet beter leren samenwerken. Dit zal echter wel het geval zijn wanneer je kiest voor actieve teambuilding. Dit soort teambuilding zorgt er namelijk voor dat de deelnemers echt met elkaar moeten samenwerken. Een activiteit die de teambuilding bevordert is bijvoorbeeld Expeditie Robinson.

Tijdens deze activiteit staat plezier maar voornamelijk samenwerking voorop. Hoe ver gaan jullie als team om een opdracht te winnen? Teambuilding opdrachten die tijdens deze activiteit onder andere naar voren komen zijn: het bouwen van een kamp, het zintuigenspel en het bouwen van een vlot. Een échte VVC-Robinson word je niet alleen. Je hebt elkaar nodig om alle opdrachten goed uit te kunnen voeren. Samenwerken is een absolute must.

 

Plan en vier successen

Door de drukte van de dag wordt er vaak vergeten om de successen van een team te bespreken. Toch is het bespreken van deze successen de sleutel naar de toekomst. Tijdens zulke gesprekken kom je er namelijk achter wat al goed gaat en waar de verbeterpunten liggen. Door een open en eerlijk gesprek met elkaar te voeren zal je alle succesfactoren kunnen vertalen naar toekomstige gezamenlijke projecten. Is een project meer dan goed gegaan? Vergeet dit succes dan absoluut niet te vieren. Kies voor een externe plek zodat je even uit de ‘normale’ werksfeer bent. Ook de vrijdagmiddagborrel is een must voor de onderlinge teambuilding omdat in de bar de leukste gesprekken plaatsvinden.

< Hoe ontsnap je uit een escaperoom? Barbecueën als een pro met Black Bastard >