Hoe ontsnap je uit een escaperoom?

14 Oktober, 2015 15:32

Het ontsnappen uit escaperooms is een nieuw en opkomend fenomeen in Nederland. Ook bij VVC Adventure kan jij je met collega’s of vrienden vrijwillig laten opsluiten in één van onze escaperooms. Hoe puzzelen jullie je straks een weg naar de uitgang?

Escaperoom teamSinds de zomer van 2014 duiken ze opeens overal op: escaperooms. In deze ruimtes worden groepen mensen opgesloten die puzzels moeten oplossen om binnen één uur uit de kamer te ontsnappen. Ook VVC Adventure heeft twee spannende escaperooms: bij de ene zit je gevangen in het duistere Almeerse ziekenhuis, terwijl je bij de ander tijdens een aardbeving zo snel mogelijk de sleutel moet vinden. Ontsnappen is zeker niet gemakkelijk: slechts een klein percentage van deelnemers vindt zonder extra hulp de uitgang. Daarom hebben wij enkele tips voor je op een rij gezet, zodat je voorbereid aan het avontuur begint:

Stel een divers team samen

Je breekt niet uit een escaperoom met behulp van brute fysieke kracht: daar moet je goed je hersens voor gebruiken. Bij escaperooms is het de bedoeling dat jij je een weg naar de uitgang puzzelt. Dat doe je niet alleen: zorg dat je een divers team samenstelt om de hindernissen te overwinnen. Zo heb je mensen nodig die goed kunnen zoeken, die patronen herkennen, sterk zijn met woorden of juist uitstekend kunnen rekenen. Ook is het altijd handig om iemand aan te wijzen die het proces overziet en verbanden legt tussen de verschillende puzzels.

Verdeel je taken

Teams die als een kip zonder kop door een escaperoom rennen zullen nooit op tijd de uitgang vinden. Zorg daarom dat je altijd onderling de taken verdeelt en zo meerdere puzzels tegelijk oplost. Probeer te vermijden dat je met je complete team rond één raadsel gaat staan: zo wordt er uiteindelijk meer gediscussieerd dan helder nagedacht. Daarnaast heb je nog veel puzzels te gaan, dus het is beter om je te verspreiden of in tweetallen te werken.

Denk niet te ingewikkeld

De raadsels in escaperooms zijn vrijwel altijd zo opgezet dat iedereen ze kan oplossen. Denk dus niet te ingewikkeld, want zo verspil je kostbare tijd. Het kan zijn dat je voor de oplossing een voorwerp nodig hebt dat nog ergens verstopt ligt in de kamer, zoals een sleutel of een boekje met wachtwoorden. Als je vastloopt kan je ook altijd een vriend of vriendin vragen om mee te denken: die kijkt er met een frisse blik naar en ontdekt zo mogelijk dingen die jij over het hoofd ziet.

Raak niet in paniek

Heb je gedaan wat je kon, maar kom je geen stap verder? Blijf rustig en raak niet in paniek: in Almere hangen er (voor je eigen veiligheid) meerdere camera’s in de escaperooms, waardoor je altijd naar tips en aanwijzingen kan vragen. Wat zeker níet helpt is om boos te worden op je medekandidaten: dat is niet goed voor het groepsproces en levert vaak nutteloze discussies op. Onthoud: het is maar een spelletje, dus stel het plezier altijd voorop!

Zou je zelf ook eens opgesloten willen worden in een escaperoom? Kijk voor informatie en prijzen hier. Eind 2015 krijgt VVC Adventure er overigens een derde escaperoom bij: vanaf dan kunnen groepen tevens kiezen voor een gevangenis waar brand uitbreekt...

< Het geven van een uniek verjaardagscadeau Teambuilding stimuleren: zo doe je dat! >