Goede banden voorkomt slippen

8 Juni, 2016 21:26

Met de juiste soort banden kan je een slippartij voorkomen. Ik zelf was vroeger altijd erg sceptisch over winterbanden. Volgens mij maakte het niet zo veel uit. Het gevaar met winterbanden is namelijk dat door dat je meer grip hebt je ook harder gaat rijden, totdat.... je moet remmen. In die tijd had ik altijd een 4x4 aangedreven auto totdat ik een BMW kocht met achterwiel aandrijving.

IJzel en Sneeuw

Een flinke sneeuwbui zorgde ervoor dat ik in een file kwam te staan vlakbij een kruising. Het kruisingsvlak lag wat hoger en.......van wegrijden uit stilstand was geen sprake meer. De auto kwam niet meer van zijn plek alleen de achterkant ging een beetje naar rechts glijden. De automaat in zijn drive gezet, toen ben ik uitgestapt om de auto te helpen te duwen, toen de auto begon te rijden snel ingestapt. De volgende dag toch maar winterbanden besteld. Het verschil was enorm geen problemen meer.

Op dit moment bestaan er 3 type banden.

All season banden, wat zijn dat precies?

" alt="4 seizoenen" width="161" height="136" />All season banden, welke ook wel all weather banden of 4-seizoenen banden genoemd worden, zijn eigenlijk een combinatie tussen zomerbanden en winterbanden. De All weather band heeft net zoals de zomerband eigenschappen die goed te pas komen tijdens warmere en drogere omstandigheden. Maar hij heeft ook de eigenschappen die goed van pas komentijdens koudere, nattere en ijzige omstandigheden zoals de winterband ze heeft.

Omdat in Nederland het weer wisselend is en wij niet hele strenge winters hebben kan een all season band goed van pas komen. Hierdoor kun je het hele jaar met dezelfde band rijden. Deze band heeft natuurlijk niet voor 100% de eigenschappen van een zomer of winterband.

Zomerbanden

Zomerbanden worden het meest verkocht.  Zomerbanden hebben perfecte rijeigenschappen en zijn zeer geschikt voor temperaturen boven de 7 graden Celsius. In 2016 hebben we in Nederland maar  enkele dagen onder deze temperatuur gezeten en geen sneeuw gezien. De zomerband was dus voor 2016 in Nederland de beste keuze.

De voordelen van een Zomerband

Boven de 15 graden is de zomerband veel beter dan de all season band en de winterband. Dat komt door het soort rubber, zeker bij hard rijden heb je met een zomerband dan veel meer grip.

Verschil grip van een zomerband en een winterband in de zomer

Een zomerband heeft met hogere temperaturen veel meer grip op het wegdek dat komt omdat het rubber harder is. De remweg is dus vele malen korter. Op tijd wisselen dus wanneer je op winterbanden rijd.

grip zomerbanden winterbanden

Zomerband slijt minder hard

Een zomerband slijt het minst hard van alle bandsoorten. Het rubber is van een harder materiaal gemaakt waardoor bij warmer weer meer voordelen biedt. Tijdens koudere omstandigheden (onder de 7 graden Celcius) verminderd de grip van een zomerband. In deze periodes kun je beter voor een all season band kiezen of voor een echte winterband.

Voordelen zomerbanden

  • Lagere slijtage
  • Minder geluidsproductie
  • Geschikt voor hogere snelheden
  • Lagere kosten in aanschaf vergeleken met all season of winterbanden


Nadelen zomerbanden

  • Onder de 7 graden Celsius wordt het rubber harder

Winterbanden

Winterbanden zijn normale autobanden welke van een ander profiel hebben en een andere rubber samenstelling. Hierdoor blijven winterbanden in de winter zachter dan zomerbanden. Doordat winterbanden zachter blijven wordt het contact met het wegdek behouden. Winterbanden zijn zeer geschikt bij temperaturen lager dan 7 graden Celcius, bij ijzel, bij sneeuw en nattere omstandigheden. In de winter zul je dus meer profijt hebben van je winterband omdat deze meer grip biedt en daardoor ook veiliger is.

Winterbanden profiel

winterband profielHet profiel bij een winterband is anders dan bij een zomerband. Een winterband heeft afvoer kanalen naar de zijkant van de band en het profiel is meer uit blokjes opgebouwd. Hierdoor kan hij makkelijker water afvoeren en heeft hij meer grip in de sneeuw. Het profiel bij een winterband is ook dieper dan bij een zomerband. Dit is nodig om grip te houden in de sneeuw. Platgereden sneeuw gaat tussen het profiel zitten en wordt afgevoerd naar de buitenkant van de band. Een winterband met minder dan 4,5 mm profiel verliest de werking van het afvoeren van de sneeuw naar de buitenkant van de band en verliest op dat moment het voordeel wat een winterband heeft.

Meer grip in de sneeuw

sneeuwspoorWinterbanden kunnen er voor zorgen dat je tot 2 à 3 keer sneller stil staat tijdens het remmen in de sneeuw. Door het speciale profiel en de zachtere samenstelling van het rubber behoudt de winterband zijn grip.

Warmere temperaturen, minder grip

Winterbanden bieden bij warmere temperaturen geen voordeel meer. Daarom kun je winterbanden het beste op tijd vervangen door zomerbanden. Winterbanden hebben bij warm weer minder grip dan zomerbanden en slijten bovendien sneller bij warmere temperaturen.

Op tijd je winterbanden wisselen

Wissel op tijd je winterbanden om met zomerbanden. Hiermee voorkom je dat je winterbanden extra hard slijten. Daarnaast bieden winterbanden bij warmere temperaturen geen voordeel meer. Daarom kun je winterbanden het beste op tijd vervangen door zomerbanden. Winterbanden hebben bij warm weer minder grip dan zomerbanden waardoor de remweg juist langer wordt i.p.v. korter. Ook slijten winterbanden bovendien sneller bij warmere temperaturen.

De juiste bandenspanning

Winterbanden hebben het beste effect als ze precies op de juiste bandenspanning staan. Dit verbeterd de grip, het rijcomfort en voorkomt onnodige slijtage.

Voorkomen is beter

De juiste banden gekozen maar dan toch kan je in een slip raken en wat dan? Bij ons leer je op de juiste wijze te reageren op een slippartij. De eerste reactie zal misschien fout zijn, maar daarna heb je nog tijd om goed te reageren en de auto weer uit de slip te halen.

Verschillende slipcursussen

Van een basis cursus tot een professionele cursus. De Politie oefent niet voor niets bij ons. Als enige slipschool van de Benelux beschikken wij over de Skidcar het neusje van de zalm op rijvaardigheid gebied

Meer weten over onze slipcursussen?

Bekijk het overzicht van onze slipcursus trainingen.

< Gratis Barbecuen Kofferbakverkoop Almere >