Overheerlijke Spareribs

23 Mei, 2017 20:15

Amerikaanse barbecuerestaurants verrijzen buiten de VS. In Londen, Parijs, Berlijn en ook in Nederland zien we ‘smokehouses’ de deuren openen voor het publiek. Bezoekers maken kennis met beef brisket, pulled pork en beefribs, waarbij de rooksmaken mede door het gebruik van allerlei soorten houtsnippers een rol spelen.

Ultimate Barbecue Experience

Op ons overdekte bbq plein staan de kamado's ovens en de rookovens. Een sateetje mag natuurlijk niet ontbreken tijdens de bbq maar wij gaan graag een stapje verder. De Ultimate bbq is niet zomaar wat vlees grillen daar gaat veel voorbereiding aan vooraf. De Ultimate Barbecue Experience bestaat uit 6 verschillende soorten vlees, diverse salade's en sauzen.

Het recept van de Spareribs

Vaak vragen onze gasten naar het recept van de Spareribs. Het vlees wordt Low & Slow gegaard het vlees valt zo van het bot af.

Ingrediënten (±3 personen)

- 1,5 kg spareribs (Baby Back Ribs)
- Je favoriet BBQ saus

Voor de dry-rub:
- 1 eetlepel zeezout
- 2 eetlepels donker bruine basterdsuiker
- 1,5 eetlepel gerookte paprika poeder
- 1 eetlepel versgemalen zwarte peper
- 1,5 theelepels mosterdpoeder
- 2 theelepels knoflookpoeder

Voor de Mop Sauce:
- 2 eetlepels roomboter
- 200 ml appelsap
- 2 eetlepels sojasaus

Overige benodigdheden

- BBQ met deksel en thermometer
- Rookhout
- Aluminiumfolie
- Aluminium lekbakje(s)

De voorbereiding
In Amerika gebruiken ze de 3-2-1- methode deze staat voor 3 uur roken, 2 uur stomen en 1 uur grillen. Wij zelf gebruiken een andere methode,

De avond van te voren:
Het bereiden van de spareribs begint de avond van te voren met het verwijderen van het witte membraan aan de holle kant van de spareribs. Dit doe je door met de achterkant van een mes een klein stukje los te peuteren bij één van de ribben. Wanneer je een stukje losgekregen hebt kun je dit met keukenpapier stevig vastpakken en zo de rest van het membraan voorzichtig lostrekken.

Bereiding

Voor dit spareribs recept maak ik gebruik van wat ze in Amerika Baby Back Ribs noemen. Officieel zijn dit niet de 'echte' spareribs, maar omdat de varkens in Nederland anders verdeeld worden, zijn dit de ribs die hier het meest als spareribs worden verkocht. Overigens is het vlees van Baby Back Ribs van zichzelf malser en dus sneller gaar.

De bereidingswijze die we in dit recept gaan gebruiken is een afgeleide van de 3-2-1 methode die in Amerika populair is voor het bereiden van spareribs. Deze methode staat voor 3 uur roken, 2 uur stomen en 1 uur grillen. Omdat de Baby Back Ribs van zichzelf al iets malser zijn, is 1 uur stomen echter lang genoeg. Je zou in dit geval dus kunnen spreken van de 3-1-1 methode.

Een dievenklus
Het verwijderen van het zogenaamde witte membraam aan de holle kant van de spareribs. Een hele klus maar dat is het ook waard de kruiden kunnen dan beter in het vlees trekken.

Het vlees kruiden
Je kan een rub kant en klaar kopen, let erop dat een goedkope rub meestal uit heel veel zout bestaat. Beter kan je de rub zelf maken. Wij mengen zeezout de basterdsuiker, het paprika poeder, de zwarte peper, het mosterdpoeder en het knoflookpoeder door elkaar. Gebruik een strooibus om de kruiden gelijkmatig over het vlees te verdelen. Nu is het tijd om de spareribs in te pakken in huishoudfolie en de smaken een nachtje in te laten trekken in de koelkast.

BBQ dag:

De bereidingstijd is ongeveer 5 uur. Wij grillen de spareribs op zo'n 100 graden gedurende 1 uur. Daarna breng je de marinade aan op het vlees en pak je het in de aluminium folie. Voor grote porties gebruiken wij een aluminium bak waar zo'n 20 spareribs in kunnen de bovenkant van de bak sluiten we af met aluminiumfolie. We smoren de spareribs 3,5 uur bij een temperatuur van 100 graden.

Finish
Nadat je de Spareribs uit de folie hebt gehaald doe je ze nog een kwartier op de grill eventueel wat hout toevoegen aan de kolen dan krijg je een lekkere rooksmaak.. De buitenkant van het vlees wordt hierdoor weer iets steviger.  Na 5 minuten smeer je ze in met de zelf gemaakte barbecue saus. Pas op dat deze saus niet aanbrand.

Als de spareribs klaar zijn en dus van de BBQ mogen, is het belangrijk om ze nog even 10 minuten te laten rusten onder aluminiumfolie. Zo kunnen de sappen in het vlees zich weer verdelen en heb je een sappiger resultaat.
De Barbecue saus
Niet alleen lekker voor op de Spareribs maar ook voor kip.

 

 

< Bedrijfsfeest Activiteiten Amsterdam >