Driften op hogere snelheid

24 Maart, 2014 14:26

Driften is een complexe autorijtechniek waarbij de bestuurder de auto in een vloeiende zijdelingse beweging (dwars) door een bocht stuurt. Enige theorie..

De bestuurder brengt de auto opzettelijk in overstuur, om dit vervolgens zo lang mogelijk aan te houden. Het klinkt eenvoudig, maar is het niet.
Er zijn verscheidene technieken om een drift op gang te brengen. Ze kunnen worden onderverdeeld in beginnerstechnieken en gevorderde technieken.  

Beginnerstechnieken om te driften

Deze gebruiken geen lastwissel. Zij zijn relatief snel en makkelijk aan te leren maar vergen veel oefening om ze volledig te beheersen. Ook ervaren drifters maken veelvuldig gebruik van beginnerstechnieken.
 

Handremtechniek

Dit is de eenvoudigste beginnerstechniek. Hij is in elk type auto toepasbaar en bestaat erin de achterwielen te blokkeren door gebruik te maken van de hand- of parkeerrem. Wanneer de koppeling is ingedrukt wordt de handrem aangetrokken om de achterwielen te blokkeren (handrem werkt gewoonlijk enkel in op de achterwielen). Van zodra de achterwielen blokkeren, wordt het koppelingspedaal losgelaten, lost de bestuurder het gaspedaal en stuurt tegen.

Met een voorwielaangedreven auto is het niet noodzakelijk de koppeling in te drukken.

Powerslide

Bij deze soort drifttechniek wordt een bocht met vol gas genomen om zo overstuur te provoceren door overdreven motorkracht. De kracht van de motor moet voldoende groot zijn om de tractie van de achterwielen te doorbreken en ze aan het spinnen te brengen.
Deze techniek kan niet worden gebruikt bij voorwielaangedreven auto's. 

Koppelingstechniek

Voor de bocht drukt de bestuurder achtereenvolgens de koppeling in, schakelt een (of meer) versnellingen terug en brengt de auto uit balans door op het gepaste moment de koppeling bruusk terug te laten opkomen. Zo schuiven de achterwielen weg en begint de auto aan zijn zijdelingse glijbeweging. Door gedoseerd gasgeven kan de bestuurder nu de auto in een zo lang mogelijke drift dwars op de weg houden. De techniek kan motorschade veroorzaken door overtoerental, aangezien de stuurcomputer het motortoerental niet kan beperken wanneer dit door de de draaiing van de achterwielen wordt veroorzaakt.

Deze techniek kan niet worden gebruikt bij voorwielaangedreven auto's.
 

Koppelingsslip of "coup d'embrayage"

 Deze techniek bestaat erin om de koppeling te gebruiken om een schok in de aandrijflijn te brengen en zo de achterwielen aan het slippen te brengen en de balans van de auto te verbreken.
Deze techniek kan niet worden gebruikt bij voorwielaangedreven auto's.

Gevorderde technieken

Deze zijn gebaseerd op lastwissels (verplaatsen van het wagengewicht).
 

Remdrift
Deze drifttechniek wordt uitgevoerd door al remmend een bocht in te sturen. Al het wagengewicht wordt naar de vooras verplaatst en lokt zo overstuur uit. Wanneer men op dat moment met een achterwiel aangedreven auto gas bijgeeft, zullen de achterwielen makkelijk tractie verliezen.

Deze techniek kan in een voorwielaangedreven auto worden gebruikt. 

Inertiedrift

Deze laterale lastwisseltechniek bestaat erin om het wagengewicht eerst naar de wielen aan de buitenkant van de bocht te verplaatsen met een snelle stuurbeweging in tegengestelde richting, onmiddellijk gevolgd door een instuur beweging. Op deze manier worden inertiekrachten van de auto gebruikt om de achterzijde van de auto in de gewenste driftbeweging te dwingen. Soms kan een extra handrem beweging helpen om de inertiedrift sneller op gang te brengen.
Deze techniek kan in een voorwielaangedreven auto worden gebruikt.

Gaslos - drift of "lift-off drift"

Door het gaspedaal bij hoge snelheid te lossen, zullen auto's met een neutrale tot overstuurde wegligging van nature in een drift raken. Door de motorremwerking wordt een lastwissel veroorzaakt.

Nederlands meest uitgebreide slipschool met de skidcar

  • Oefenen op 10 verschillende ondergronden van stroef tot super glad
  • Maar liefst 5 oefenplateaus
  • 1e keuze bij politie korpsen en opleidingsinstituten
  • Met de skidcar kunnen we de voertuig eigenschappen van jouw auto nabootsen. Wel zo realistisch.

Kijk hier voor beschikbare data met korting voordeel
Meer info over onze slipcursussen

Meer informatie over de anti slipcursus van VVC Adventure?

Wanneer u meer wilt weten over de slipschool VVC kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers. Zij staan uw graag te woord en zullen u van alle ins en outs van onze anti slipcursus op de hoogte houden.

VVC-Adventure. Voor een actief bedrijfsuitjeslipcursusbedrijfsfeestfamiliedag, vrijgezellenfeest of teambuilding event met actie.
VVC-Adventure ook voor individuele inschrijvingen Porsche-rijdenHummer-rijdenQuad-rijden en Terrein rijden

< winterspecial-indoor-uitjes Off Road Rijden >