Zelf patat maken

0 reviews 0 10
Schrijf zelf een review

Patat bakken; De beste frieten maak je zelf


Je ingrediënt bepaalt de kwaliteit.

We nemen dan een licht kruimige aardappel. Neem geen vastkokers voor deze friet. In een goede Vlaamse friet zit nou eenmaal veel zetmeel. Kies dus voor een zetmeelrijke aardappel.

Het recept, met liefde bereid.
Schil je kruimige, grote aardappelen. Zorg dat ze volledig schoon zijn. Laat geen plekken of knoesten zitten. Snijd de aardappel over de lengte in schijven en snijd de schijven weer in frieten. 1 1/2 centimeter moet je aanhouden. Doe de gesneden frieten in een pan met lauw water. Je zult zien dat het water snel troebel wordt. Dit komt door zetmeel dat uit de aardappel onttrokken wordt. Goed, want hierdoor gaan je patatjes straks niet aan elkaar plakken. Laat vervolgens je frieten heel goed uitlekken. Doe je dit niet dan zal je frituurolie gaan spatten en het is bovendien erg slecht voor je olie.

Dan gaan we bakken. Neem de tijd. Bakken van frieten doen we in 2 etappes.

Het voorbakken:
Verwarm je frituurolie op 140 graden. Bak de frieten in de olie 5 minuten voor tot ze mooi goudgeel zien. De gebakken friet doen we over in een vergiet. Om niet al dat vet in je gootsteen te krijgen is het handig daar een flinke prop keukenpapier op een bord onder te leggen. Laat ze gerust een tijdje in het vergiet liggen. Ze mogen afkoelen, en het vet mag er echt uitdruipen.

Het afbakken:
Verwarm je frituurolie nu op 190 graden. Hierin gaan we de frieten krokant en stevig bakken. Door de hogere temperatuur worden ze mooi krokant zoals dat bij Vlaamse frieten hoort. Bak de frieten nog een 4 a  5 minuten in de olie. Gooi ze weer in het vergiet en laat ze nog heel kort uitlekken. Ze zullen bijna geen vet meer loslaten. Daarna kunnen ze op het bord, geserveerd met echte mayonaise.

 

Reviews

Er zijn nog geen reviews geplaatst

Alle arrangementen met Zelf patat maken: