Skidcar

1e keuze opleidingsinstituten uniek in de Benelux

Slipcursustraining

In de slip met de auto: hoe voorkom je een ongeluk?

Slipcursus training

Ook als cadeaubon verkrijgbaar

Lees meer
Slipcursus Motor

Actie van € 99,50 voor € 49,50

Lees meer
Valentino Rossi cursus

Kneedown cursus met aangepaste motors van VVC

Lees meer

Zomerbanden, winterbanden en all season banden

1306 reviews 9,1 / 10

Er zijn 3 type banden voor auto’s. De banden verschillen van elkaar in slijtage en grip. Vooral grip maakt de ene band geschikter dan de andere tijdens een zeker seizoen of onder bepaalde omstandigheden:

  • Zomerbanden: Bij temperaturen boven de 7 graden Celsius
  • Winterbanden: Bij ijzel, sneeuw en temperaturen onder de 7 graden Celsius
  • All season banden: tijdens ieder seizoen geschikt

Zomerbanden

In Nederland worden zomerbanden het meest verkocht. Ze zijn zeer geschikt voor temperaturen boven de 7 graden. De eigenschappen van een zomerband zijn in Nederland perfect gedurende het grootste deel van het jaar. Door het harde rubber slijt deze band minder snel en heb je meer grip op het wegdek. Dit betekent dat wanneer het warmer is dan 7 graden, de remweg veel korter is dan met winterbanden of all season banden. Zomerbanden hebben daarnaast de volgende voordelen:

  • Geschikt voor een hogere snelheid
  • Minder snel slijtage
  • Kosten lager dan voor winterbanden of all season banden
  • Minder geluid

Het nadeel van een zomerband is dat het rubber harder wordt als het kouder wordt dan 7 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat de grip van zomerbanden bij deze temperatuur minder is dan die van winterbanden of all season banden.

Winterbanden

Bij ijzel, sneeuw en temperaturen onder de 7 graden Celsius zijn winterbanden zeer geschikt. Gemiddeld rem je met winterbanden onder deze omstandigheden 2 à 3 keer zo snel als met zomerbanden. Dit komt door een ander profiel en andere samenstelling van het rubber. Een winterband blijft zacht, waardoor er grip ontstaat en het contact met het wegdek behouden blijft. Het profiel van een winterband is dieper, uit blokjes opgebouwd en heeft meer afvoer kanalen naar de zijkant. Door deze eigenschappen kan het water eenvoudig afgevoerd worden. Een winterband heeft de volgende voordelen:

  • Geschikt bij ijzel, sneeuw en lage temperaturen
  • Remt 2 à 3 keer zo snel in de sneeuw

In de zomer zijn winterbanden nadelig. Ze slijten met warmere temperaturen eerder en er is ook minder grip dan met zomerbanden.

All season banden

All season banden, ook wel 4-seizoenen banden of all weather banden genoemd, zijn een mix van zomerbanden en winterbanden. De all season band heeft kenmerken die goed van pas komen tijdens warme en droge omstandigheden. Daarnaast hebben deze banden ook eigenschappen die juist bij nattere en koudere situaties goed van pas komen. In Nederland hebben we zelden hele strenge winters. Voor dit klimaat zijn all season banden ideale banden om het hele jaar op te blijven rijden. Het is alleen wel zo dat de band niet voor 100% de eigenschappen van een winterband of zomerband heeft.

Slipcursus Skidcar boeken

Het rijden op de juiste banden vermindert de kans op slippen. Wil je graag weten wat je moet doen bij een slip of ben je benieuwd hoe het is om te slippen? Volg dan een van onze slipcursussen. Het is ook mogelijk om te ervaren hoe het is om bij sneeuw, regen of ijzel te rijden. Met de Slipcursus Skidcar bootsen we deze situaties na. De gladheid kan traploos worden ingesteld. Boek het arrangement met Skidcar en leer je auto te beheersen tijdens een slip in de regen, sneeuw of bij ijzel.