Slipcursus op winterbanden

22 Januari, 2008 16:13

Wat zijn winterbanden? Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen "normale" autobanden en winterbanden.

Wat zijn winterbanden? Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen "normale" autobanden en winterbanden.

In het kort komt het er op neer dat winterbanden beter presteren dan zomerbanden wanneer de temperatuur onder de 7 graden komt. Door de samenstelling van het rubber en profiel van de winterband, heeft deze aanzienlijk meer grip op een koud en sneeuwrijk wegdek.

Sneeuw

Bij een ondergesneeuwd wegdek komen winterbanden het beste tot hun recht. Door de andere opbouw van het profiel op deze banden, hebben zij veel meer grip dan zomerbanden. Deze laatste verliezen bij sneeuw al snel alle grip op de weg. Sneeuw is echter geen voorwaarde voor het gebruik van winterbanden, ook bij een schoon wegdek met lage temperaturen presteren winterbanden beter dan gewone autobanden.

Temperatuur

Het soort rubber dat voor winterbanden gebruikt wordt heeft echter tot gevolg dat dit type autobanden sneller slijt dan normale (zomer) autobanden wanneer de temperatuur boven de 7 graden celsius komt. Winterbanden dienen dan ook eigenlijk alleen gebruikt te worden wanneer de temperatuur dit toestaat. Overigens werken winterbanden prima bij deze hogere temperaturen, alleen is de slijtage hoger.

Verplicht in Duitsland

In Duitsland is het gebruik van winterbanden verplicht bij winterste omstandigheden. Dit geldt overigens niet alleen voor de banden, maar ook voor overige onderdelen van uw auto, zoals koelvloeistof. Wanneer deze zaken niet in orde zijn, loopt u het risico hiervoor bekeurd te worden. Deze regelgeving geldt voor alle voertuigen in Duitsland, dus ook wanneer u slechts door Duitsland rijdt, of zelfs maar even de grens oversteekt om te tanken.

Wanneer er geen sprake is van winterse omstandigheden, zoals sneeuw of ijzel, mag u gewoon op zomerbanden door Duitsland rijden, ook wanneer het volgens de kalender "winter" is.

Winterbanden prijzen

Zoals zoveel producten kunt u winterbanden kopen bij bekende ketens of bij één van de betere autobanden webshops. Steeds meer mensen kiezen ervoor om autobanden (en winterbanden) online te kopen. Het prijsvoordeel kan aanzienlijk zijn.

Balanceren en monteren

Na de aankoop van winterbanden zult u de banden nog moeten laten monteren en balanceren op de velg. Hiervoor is speciale apparatuur vereist. Voor het monteren en balanceren van de winterbanden op een velg betaald u gemiddeld 15 euro per band bij een garage.

Het herhaaldelijk (de)monteren van autobanden is echter niet goed voor de band. Veel mensen kiezen er daarom voor om een complete set winterbanden met velg aan te schaffen. Wanneer de tijd voor winterbanden is aangebroken, kunt u eenvoudig uw huidige velgen met banden omwisselen voor de set winterbanden met velg. Bovendien bespaart u hiermee bij iedere wissel zo'n 60 euro, waardoor de aankoop van een complete set zichzelf al snel terugverdient.

De juiste velg voor uw auto

Het kiezen van de juiste stalen velg voor uw auto is een delicate aangelegenheid. Het aantal gaten, afmetingen, ET waarde etc verschilt per model auto, en soms zelfs per bouwjaar van een bepaald model. De specificaties van uw auto en die van de velg moeten exact overeenkomen, anders past de velg niet onder uw auto. Wanneer u online velgen bestelt, dient uw extra alert te zijn op de juistheid van de velg.

VVC-adventure. Voor een actief bedrijfsuitjeslipcursusfamiliefeestvrijgezellenfeest of teambuilding event met actie.

VVC-adventure ook voor individuele inschrijvingen Porsche-rijdenHummer-rijdenQuad-rijden en Terrein rijden.

< Slipcursus Zandvoort Slipcursus sponsering Almere >