Slipcursus voor iedereen

24 Oktober, 2007 08:54

Dinsdag 23 oktober 2007 - GOES - Eigenlijk moet iedereen een keer hebben ervaren hoe het is om met een auto in de slip te raken, vinden Ruth Kas en Marinus Schroevers. Dat verkleint de kans op ongelukken. Daarover zijn de medewerkster van rijschool Dek en de directeur van schadeverzekeraar ZLM het er over eens.

Danny Pannekoek (19) neemt de proef op de som. Met 30 kilometer per uur rijdt hij het natte wegdek van het oefenterrein in Goes op. Een bruuske trap op het rempedaal doet de auto kreunen. Maar de Goesenaar blijft koelbloedig en houdt zijn wagen onder controle. Wanneer hij de zelfde opstelling even later op aangeven van instructeur Marnix Kaan slechts vijf kilometer harder nadert, vliegt de buitenste piloon ('één van de vier overstekende kinderen') met een buiteling door de lucht.

Kas juicht het intiatief van het Verbond van Verzekaars toe, jonge automobilisten tegen sterk gereduceerd tarief (50 euro) een korte slipcursus aan te bieden. De opzet is in samenwerking met de provincies Limburg, Drenthe, Groningen en Friesland succesvol beproefd. Volgend jaar wordt een aparte stichting opgericht voor een landelijke aanpak van deze zogeheten trails.

De ZLM bekijkt als grootste Zeeuwse autoverzekeraar nog hoe het beste kan worden aangehaakt. "We zien in de praktijk dat automobilisten van 18 tot 24 jaar een behoorlijke risicogroep vormen op de weg." Maar Schroevers voelt persoonlijk meer voor een 'bredere benadering', die kan bijdragen aan het terugdringen van het totale aantal ongelukken. De directeur ontkent niet dat daarbij ook financiële belangen een rol spelen. "Aangezien zo'n 40 procent van de Zeeuwse automobilisten bij ons is verzekerd, is ook de kans groot dat één van onze klanten bij een ongeval betrokken raakt." Minder ongelukken betekent per saldo een lagere premie, rekent Schroevers het voordeel verder door. Het verplicht stellen van een trial voor iedereen, gaat hem te ver. Anderzijds vindt hij wel dat een slipcursus een standaard onderdeel zou moeten worden van de rijopleiding. Bij Dek maakt 80 procent gebruik van de (duurdere) mogelijkheid, zegt Kas. "De kandidaten leren de ware betekenis kennen van een remweg bij 30, 50 of 80 kilometer per uur." 

Een aparte slipcursus kost zo'n 200 euro, aldus Kas. Wie voor dat onderdeel slaagt, krijgt een apart certificaat, dat bij een aantal verzekeraars premiekorting oplevert. "Het is een echte aanrader voor iedereen. Je voelt je een stuk zekerder in het verkeer." Kaan: "Vaak na zo'n uur zie je de houding veranderen. Dat willen we hebben. Besef wat een auto doet."

VVC-adventure. Voor een actief bedrijfsuitjeslipcursusbedrijfsfeestfamiliefeestvrijgezellenfeest of teambuilding event met actie.

VVC-adventure ook voor individuele inschrijvingen Porsche-rijdenHummer-rijdenQuad-rijden en Terreinrijden.

< Vrijgezellenfeest Idee Porsche rijden 350 km/h ? >